Botrytis

Botrytis

Wanneer de oorzaken van kwaliteit- of uitvalverlies ter sprake komen, dan wordt Botrytis cinerea (grauwe schimmel) meestal als de belangrijkste reden genoemd. Botrytis en Rosa worden dan in één adem genoemd. Maar ook andere snijbloemen zoals Chrysanthemum, Gerbera en Lisianthus zijn zeer aantrekkelijk voor de Botrytis schimmels. Verder spelen herkomst, seizoen, weersgesteldheid en klimaatbeheersing een belangrijke rol bij het optreden van Botrytis. De schimmel gedijt zeer goed op zowel levend, als dood plantmateriaal. Beginnend als klein stipje (‘pok’) op de kroonbladeren breidt de schimmel zich uit tot aan de bloembodem. Gaandeweg verandert de kleur in bruin en uiteindelijk vallen alle kroonbladeren af.

Infectie en uitbreiding

De infectie begint met minuscuul kleine schimmelsporen, verspreid door de lucht. Om zich te kunnen ontwikkelen, hebben deze sporen vocht nodig. Condensvocht op de knop/bloem en verpakkingen, is vaak al voldoende voor de Botrytissporen om zich snel te ontwikkelen. Eenmaal overgegaan van het ‘pokkenstadium’ in bruine vlekken is het proces niet meer te stoppen. De geïnfecteerde kroonblaadjes worden vaak met de hand verwijderd, dit geeft echter geen garantie dat de schimmelinfectie de overige kroonblaadjes niet heeft aangetast. Weggooien van de bloem is dan de enige remedie, om verdere besmetting te voorkomen.

De sleutel tot het optreden van Botrytis ligt enerzijds bij het voorkomen van besmetting en anderzijds bij het  voorkomen van ontkieming van de sporen. Het voorkomen van condensvocht op de knoppen/bloem is essentieel. Condens  te wijten aan hoge temperatuurschommelingen  (voortdurend openen van koelceldeuren), het besproeien van bloemen, condensatie in gesloten/strakke verpakkingen en het langdurig ‘nat’ blijven van bloemen zijn omstandigheden die vermeden moeten worden. Een iets hogere, maar gelijkmatiger temperatuur is beter dan grote schommelingen. Alleen dan zal een eventuele besmetting kunnen opdrogen en treedt er geen kwaliteit/uitvalverlies op. Bij lagere temperaturen verloopt de Botrytisontwikkeling langzamer dan bij 20° C, daarom wordt Botrytis pas vaak na een gekoelde distributie goed zichtbaar.

Omdat de infectie in een eerder stadium van de afzetketen al is ontstaan is en de sporen eventueel al ontkiemd zijn, kunnen bloemist en consument helaas niets anders doen dan de geïnfecteerde bloemen weggooien om verdere verspreiding te voorkomen. Let daarom bij aankoop goed op de aanwezigheid van de zogenaamde ‘pokken’. Verder is het goed om na ontvangst en tijdens de opslag in de koelcel de verpakking naar beneden te trekken waardoor de bloemen kunnen ademhalen en de luchtcirculatie optimaal is.

 Om besmetting tegen te gaan is het belangrijk om:

  • Dood plantmateriaal zoveel mogelijk te verwijderen uit kassen, sorteerruimte, boekettenmakerijen en koelcellen;
  • Besmet plantmateriaal onmiddellijk te verwijderen uit partijen
  • Dagelijks tafels, scharen en messen te reinigen en te desinfecteren
  • Koelceldeuren die vaak open en dicht temperatuur in te stellen op 100 C overdag en  50 C ’s nachts.
  • De verpakkingshoes bij de bloemist in de koelcel naar beneden te trekken of te verwijderen.
  • Overal op hygiëne te letten en regelmatig de vloeren en wanden te desinfecteren.

 

 

  • Botrytis rosa